"Orfeo & Euridice"

SUMMER OPERALAB 2025


Zou je graag eens medoen aan een heuse opera, compleet met koor, solisten en orkest? Zou je graag op de planken staan of wil je gewoon boeiende orkestervaring opdoen? Ben je gepassioneerd door (barok) muziek en heb je ervaring met zang of een muziekinstrument?  


Dan ben je bij ons aan het juiste adres!


Met ons summer Operalab willen we onze deelnemers de kans bieden om te participeren aan een opera-opvoering.   Instrumentalisten en zangers worden op sleeptouw genomen en gecoacht door professionele musici. 


Gedurende een intensieve week neem je deel aan de repetities van de opera Orfeo & Euridice (Italiaanse versie). Dit kan als solist, koorlid of orkestlid. Naast de repetities word je ook begeleid door een zang- en orkestcoach en bieden we allerlei randactiviteiten aan die dieper ingaan op stijl, context en geschiedenis van de opera zelf.



GEZOCHT:


INSTRUMENTALISTEN:

  • Strijkers: violen 1 & 2/ altviool /  contrabas/violone
  • Blazers: traverso / fagot/ hobo /Continuo: klavecinist / theorbe /  barokgitaar / harp 


SOLISTEN:


EURIDICE: Sopraan

AMORE: (Lichte) Sopraan

ORFEO: Mezzo/Alto


KOOR: Sopraan

       Tenor

        Alt

         Bas 


Partituur kan opgevraagd worden via:

info@part-of.be


* Er wordt gemusiceerd in diapason = 415


WAT BIEDEN WE AAN:


  • Groeps- en individuele lessen (zangers)
  • Muzikale coaching / ensemble
  • Educatieve week culminerend in een toonmoment
  • Audio/video captatie ter herinnering
  • Gedrukte werkbrochure / partituur
  • Masterclasses (vrijblijvend)
  • lunch en drank is voorzien
  • Verzekering


TEVENS INBEGREPEN:


  • Onvergetelijke ervaring met gelijkgestemde muzikanten op een fijne locatie
  • ...

 * wie niet de hele periode aanwezig kan zijn, maar toch geïnteresseerd is, mag zeker alsnog contact opnemen.

*** Is het inschrijvingsgeld een obstakel? Laat je niet ontmoedigen en neem gerust contact op. Dan bekijken we wat mogelijk is.

PRAKTISCH


WAAR ?

CC Muze

Marktplein 3

3550 Heusden-Zolder


WANNEER?

26 juli t/m zaterdag 2 augustus 2025


DEELNAMEPRIJS:


Koor/

Solisten:

€400


Instrumentalisten: €400


HEB JE MEER VRAGEN ? / VERDERE INFO:

info@part-of.be


HANNELORE DEVAERE & PHILLIPPE MALFEYT -

 Harp / Theorbo / Continuo coach 


Hannelore Devaere studeerde historische harp aan de Akademie für alte Musik, Bremen, bij Andrew Lawrence King, waarbij ze zich vooral op het renaissance en barokke repertorium van Spanje en Italië concentreerde. Naast haar muzikale activiteiten is Hannelore musicologe (KUL) en specialiseerde ze zich in iconografie en organologie, toegespitst op de 16e en 17e eeuw. In die hoedanigheid was ze ook verbonden aan het Instrumentenmuseum te Brussel. Ze geeft regelmatig lezingen en publiceerde artikels.

In 2010 richtte ze het ensemble Cuerdas op waarin ze zich toelegt op de combinatie van barok- en wereldmuziek. In 2015 zag het ensemble Les Belles Dames Sans Mercihet licht (zang, gamba en barokharp).

Hannelore Devaere is harplerares en lerares muziek- en kunstgeschiedenis aan de academies van Tielt en Knokke. Daarnaast geeft ze diverse masterclasses historische harp in binnen- en buitenland waaronder het Koninklijk Conservatorium te Brussel, Antwerpen, Gent, Berlijn en Toulouse. Sinds vorig schooljaar is Hannelore tevens docent aan het conservatorium van Luik.

Naast talrijke CD opnames als continuobegeleidster met ensembles uit binnen- en buitenland zoals Zefiro Torna, Luthomania, Encantar, La Cetra d’Orfeo, Elyma, Hesperion XXI, MusicaAeterna, Oltremontano, B’Rock, Les Agrémens en Cappella Mediterranea, maakte ze ook solo-opnames op historische harp, zowel voor radio als op CD. Haar eerste solo-cd “The Fellowship” verscheen in juni 2008 en werd zeer lovend door de pers onthaald.


Na blues, folk en rock-jazz-experimenten studeert Philippe Malfeyt gitaar aan het KMC te Brussel, maar interesse in oude muziek doet hem resoluut voor de luit kiezen die hij als autodidact begint te studeren.

In 1983 behaalt hij een luitdiploma aan'The Royal College of Music', London.

Sindsdien doceerde hij aan de conservatoria van Gent, Brussel en het Lemmensinstituut te Leuven. In 1989 sticht hij het vokaal-instrumentaal ensemble 'Romanesque' dat zich specialiseert in minder gekend werk uit de renaissance.Hun Cd-opnamen met werk van Willaert, Ockeghem en Utendal werden door de internationale muziekpers unaniem geprezen. Maar ook in andere muziekgenres is Philippe te horen waarbij de luit uit zijn historisch isolement wordt gehaald.

In het luittrio 'Luthomania' worden drie muziekculturen (Marokko, Belgïe, China) met elkaar geconfronteerd in nieuwe composities en improvisaties. Het trio 'Sheng' leunt eerder aan bij de Europese jazztraditie (met harmonica en percussie). PM toerde ook meteen multicultureel programma over de renaissancetheoloog Nicolaes Cleynaerts, met flamenco, Arabische, Sefardische en oude muziek van bij ons. PM concerteerde jaren met het Franse Millenarium, Il Fondamento, Currende, Graindelavoix etc..

PM tekende voor de muziek in het programma ‘Exilio’ met het ensemble ‘La Rosa Enflorese’ en het strijkkwartet ‘Alfama’ en een nieuw programma ‘Canso’ waar hij oude troubadourteksten van nieuwe muziek voorzag.

PM verleende zijn medewerking aan een honderdtal Cd-opnamen voor o.a. Ricercar, Aulos, Erato, Opus 111, Vanguard, Pavane, Gailly Productions, Sony, Eufoda, Home Records, Music & Words etc...

WALEWEIN WITTEN - Muzikale leiding 


Walewein Witten is klavecinist, pianist, dirigent en zangcoach, wonend en werkend in Berlijn en Hamburg. 


Walewein Witten studeerde klavecimbel en fortepiano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jacques Ogg, Ton Koopman en Stanley Hoogland. Gedurende deze jaren speelde hij veel kamermuziek en werkte intensief samen met verschillende zangers. Ook nam hij als klavecinist en repetitor deel aan diverse barokoperaprojekten onder leiding van Kenneth Montgomery alsook William Christie, onder andere Monteverdi’s  L’Incoronazione di Poppea en Charpentiers David et Jonathas. 


Van 2000 tot 2005 werkte Walewein als eerste klavecinist van het Utrechts Barok Consort onder  leiding van Jos van Veldhoven en voerde meerdere opera’s op, waaronder Leonardo Leo’s La Morte di Abele, Conti’s Don Chisciotte, en Purcell’s Dido en Aeneas. 


In 2005 besloot Walewein naar Duitsland te verhuizen om daar aan de opera te werken. In de jaren die volgden werkte hij in Düsseldorf, Kassel en Berlijn (Komische Oper) als Solorepetitor en later als Studienleiter/Kapellmeister. Zijn repertoire omvat ongeveer 80 opera’s, operettes en musicals uit alle stijlen van barok tot hedendaags. Als dirigent leidde hij vele producties in zomerfestivals, aan universiteiten en academie’s geleid oa aan de universiteit van Stavanger, de Universität der Künste Berlin en de universiteit Mozarteum in Salzburg. Zijn laatste productie dit jaar was Léhars Das Land des Lächelns aan de Neuköllner Oper Berlin. 


Walewein Witten speelt ook klavecimbel bij de Lauttencompagney, een van de barokorkesten gevestigd Berlijn, dat zich specialiseert in alternatieve programma’s en samenwerkingen met zowel barokspecialisten als ook moderne spelers en jazzmusici. Daarnaast heeft hij een privé-praktijk voor stem- en repertoirecoaching voor operazangers in Berlijn.

SANDRO ROSSI - Opera / Vocal coach / artistieke leiding


Sandro Rossi is een Vlaamse aLtist met Italiaanse roots. Hij behaalde een diploma in Dramatische Studies aan het Herman Teirlinck Instituut. Studies klassieke zang volgde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen bij sopraan Stephanie Friede en oa Guy de Mey (barok/oratoriumklas), viool en piano aan de academie.Hij trad op als muzikant met oa de folkgroep New Rising Sun. 


Zijn operadebuut als vond plaats in een historische heropvoering van J.C.Bach's Artaserse als Arbace in een productie olv Ewald Demeyere. Hij zong beide Witches in Purcell's Dido and Aeneas met Muziektheater Transparant/deSingel. Met het Trentino Music Festival voerde hij Ottone uit in Monteverdi's L'Incoronazione di Poppea, geregisseerd door Greg Eldridge. In een productie van David Gately bij Mezzano Romantica verscheen hij als Sorceress in Dido and Aeneas. In het Natalia Sats Theater in Moskou zong hij Teseo in Monteverdi's Arianna, gereconstrueerd door harpist Andrew Lawrence King. Met ensemble Plexus Hertz trad hij in Rusland op met een barok-cantateprogramma. In 2020 zong hij Licida in Vivaldi's Olimpiade in het Teatro Olimpico te Vicenza, geregisseerd door Beppe Morassi. Met Balance Arts Berlin zong hij Mère Jeanne in Dialogues. Bij het Festival Valle d'Itria verscheen hij als Nilski/Bossu in de opera Le Joueur van Prokofiev in een regie van David Pountney. In 2023 maakte hij zijn roldebuut als Orfeo in Gluck's Orfeo ed Euridice met Petite Bande olv Sigiswald Kuijken. In 2024 is hij te zien in een nieuwe productie van l’Orfeo met het orkest il Pomo d’Oro olv Francesco Corti op het Monteverdifestival in Cremona. Met Trinity Baroque Belgrado zong hij Giulio Cesare van Händel. 


Hij won de 2e prijs op het Concorso San Colombano te Piacenza 2023 alsook op het barokconcours Caffarelli Bitonto en ontving een speciale prijs op de Vittorio Gentile Competition 2021. Tevens is hij alumnus van het Belcanto instituut Rodolfo Celletti in Martina Franca. Met Balance Arts Berlin zong hij Mère Jeanne in Dialogues des Carmélites. Hij heeft aan masterclasses deelgenomen van oa Sonia Prina, Sara Mingardo, Vivica Genaux, Deborah Voigt, Jennifer Larmore en Michael Schade. 

GARY JANKOWSKI - Opera / Vocal Coach  


Gary Jankowski's (bas) optredens worden gekenmerkt door een grote muzikale gevoeligheid, een sterke, heldere, honingzoete stem en indrukwekkende vertolkingen die hij bracht op een aantal internationale podia, in concertzalen en radio-uitzendingen.

Gary Jankowski, geboren in Seattle, had opdrachten als ensemble-lid in Neurenberg, Halle / Saale, Freiburg, Rostock en Schwerin en was te gast in onder andere Buenos Aires, Mexico Stad, Leipzig, Donostia / San Sebastian, Peralada, Bergen, Auckland, het Festival Internacional Cervantino, Dorset, Lübeck en Kiel. Hagen, Fafner, König Marke, Fiesco, Landgraf, Osmin, Il Commendatore en Ochs von Lerchenau zijn de belangrijkste rollen.

Gary Jankowski heeft samengewerkt met dirigenten als Kent Nagano, Philippe Jordan, Stefan Malzew, Mikhail Jurowski en Niksa Bareza, en met regisseurs als Valentina Carrasco, Fred Berndt, Arturo Gama, Anthony Pilavachi, Frank Hilbrich, Uwe Scholz en Axel Köhler.

Als concertzanger trad hij onder andere op met de Auckland Philharmonia, het Philharmonisches Orchester Freiburg, de Neubrandenburger Philharmonie, de Mecklenburgische Staatskapelle, de Chautauqua Symphony, Orchestra Seattle, het Bellingham Festival of Music en het Crue Consort.

Één van de hoogtepunten als recitalist was zijn samenwerking met pianist Gabriel Dobner in Schuberts Die Winterreise gepresenteerd op tal van locaties in de Verenigde Staten en Europa.

Hij geniet ook een aanzienlijke internationale reputatie als pedagoog. Naast zijn privé-studio’s in Berlijn en Antwerpen is hij een frequent docent aan de Summer Opera Tel Aviv. Hij werd uitgenodigd om masterclasses te geven en wedstrijden te jureren in Stockholm, Athene, Reykjavík, Dublin, Amsterdam en Batumi, Georgië.

Sinds september 2016 is hij hoofdvakdocent op de afdeling klassieke zang van het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen.

AN VAN LAETEM - Viool / Strijkers 


An van Laetem studeerde aan het Lemmensinstituut, waar ze het diploma Laureaat Viool behaalde bij Bernadette Bracke.

Hierna ging ze zich specialiseren in barokviool aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Ryo Terakado Hiervan behaalde ze het diploma in 1993.

Het diploma Eerste Prijs Barokviool behaalde ze in 1995 bij Sigiswald Kuijken aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar ze ook een Eerste Prijs Kamermuziek behaalde bij Herman Stinders.

Als leerkracht viool is ze vast verbonden aan Mago Antwerpen als leerkracht viool en samenspel.

Als uitvoerend muzikante bespeelt An een uitgebreid assortiment strijkinstrumenten. Ze werkte mee aan vele concerten en cd-opnames, van Middeleeuwse, Renaissance-, Barok-, Klassieke, folk-, tot hedendaagse muziek. Dit met o.a. Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel, Il Fondamento o.l.v. Paul Dombrecht, La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken, Currende Consort o.l.v. Erik Van Nevel, Les Muffatti o.l.v. Peter Van Heyghen, B’Rock, Le Concert d’Anvers o.l.v. Bart Van Reyn, Per Flauto o.l.v. Bart Coen, Les Pantalons, Paul Rans Ensemble, Terra Nova o.l.v. Vlad Weverbergh e.a.


Anne-Sophie Lermyte - Opera / vocal coach 


Op zesjarige leeftijd koos Anne-Sophie voor een piano-opleiding en zette zo haar eerste stapjes in de muziekwereld. Ze nam dagelijks plaats achter het klavier en behaalde haar diploma op de muziekacademie van Haasrode. Al snel merkte ze op dat ze ook een grote voorliefde had voor zang en sloot zich daarom aan bij een aantal koren.

Gebeten door de toonkunst, besloot ze op haar zeventiende om hiermee verder te gaan. Ze startte een muzikale educatie aan het Lemmensinstituut in Leuven, met piano als hoofdinstrument. Maar ondanks haar liefde voor de piano, bleek haar passie voor zang net iets groter te zijn. Ze besloot haar hart te volgen en als nieuw hoofdinstrument haar stem te kiezen. Onder begeleiding van docent Johan Uytterschaut, rondde ze haar Bachelor Muziek succesvol af.

Voor haar Master Muziek zocht Anne-Sophie nieuwe oorden op. Haar muzikale ambities brachten haar naar l’Institut Supérieur de Musique (IMEP) in Namen. Samen zorgden Benoît Giaux, Elise Gäbele en Françoise Viatour ervoor dat hun nieuwe leerlinge zich de komende jaren kon ontpoppen tot een volleerde operazangeres. In 2019 behaalde ze met grote onderscheiding haar Master en Musique - Chant Spécialisé.

Nadien besloot Anne-Sophie zich nog verder te specialiseren. Ze begon aan het European Vocal Department (EVD) een bijkomende Master in Lyrische Kunsten, gericht op zangers met een solistisch profiel. In 2022 behaalde ze zo haar tweede master, met grootste onderscheiding.

Al van tijdens haar studies was Anne-Sophie vastberaden zoveel mogelijk ervaring op te doen. In 2017 slaagde ze niet alleen voor haar auditie in het operahuis De Munt waar ze gedurende meerdere jaren in verschillende operaproducties mocht meezingen, ze zong ook haar weg tot de opera van Luik.

Dankzij verschillende masterclasses bij befaamde zangers als Nino Machaidze, Sylvie Brunet, David Miller, Patricia Cioffi en Angélique Noldus, kon Anne-Sophie haar eigen zangkunsten nog verder perfectioneren.

Haar operastem liet zich helder horen en in 2020 debuteerde Anne-Sophie in l’Opéra Royal de Wallonie. In de kinderopera Le Petit Chaperon Rougevan S. Guagnini werd speciaal voor haar de hoofdrol weggelegd.

Momenteel is Anne-Sophie als soliste terug te vinden op podia in het binnen- en buitenland. Ze neemt deel aan verschillende wedstrijden en audities om zo haar professionele carrière verder uit te bouwen.

Alexandros Kavvadas - Choral Coach


Alexandros Kavvadas is geboren in Athene (Griekenland). Na zijn afstuderen in piano en harmonie aan het Nationaal Conservatorium van Athene, behaalde hij zijn masterdiploma in koordirectie aan het Conservatorium van Maastricht onder Ludo Claesen. Hij volgde aanvullende opleidingen in directie, piano, orgel en basso continuo bij docenten zoals Daniel Reuss (Capella Amsterdam), Jos van Veldhoven, Tineke Steenbrink (Holland Baroque), Hans Leenders (Studium Chorale), Alexandra Papastefanou (pianist), Barbara Vignanelli (cembalist, Conservatorio Santa Cecilia, Rome), Michalis Economou (chef-dirigent van het Griekse Radio Orkest). In 2015 won hij de eerste prijs voor directie bij de Nationale Orkestdirectie Competitie in Athene.

De afgelopen jaren is hij actief geweest als dirigent en artistiek leider van vele koren, evenals als pianist, organist en zangcoach, en hij treedt regelmatig op in België en Nederland. Zijn samenwerkingen omvatten: Philharmonie Zuidnederland, Opera Zuid, Bach Academie Alden Biesen, Het Nationale Theater (Den Haag), Alden Biesen Opera, Cydonia Barocca festival en nog veel meer.

Zijn interesse in barokmuziek en de historisch geïnformeerde uitvoering leidde ertoe dat hij samen met bariton Samuel Namotte het ensemble "Le Concert Étésien" oprichtte in 2022. In het eerste jaar trad Le Concert Étésien al op in België en Nederland, nam deel aan het festival Cydonia Barocca (Florian Heyerick) in Gent en had het verschillende uitzendingen op de Belgische en Griekse radio.


BJORN WEGGE - Bezieler operalab / Zakelijke leiding 


Bjorn Wegge heeft reeds lang een enorme passie voor alles wat met kunst en cultuur te maken heeft, maar vooral ook met het beleid en organisatorische kader dat erbij hoort. Zo heeft hij onder meer acht jaar in de Raad van Bestuur gezeten van Jongerencentrum Bouckenborgh, waarvan vier jaar als voorzitter. Hier heeft hij in deze periode mee het beleid uitgetekend en ervaring kunnen opdoen met het organiseren van culturele activiteiten.

In de loop der jaren heeft Bjorn ook enkele kunstopleidingen gevolgd om voeling te krijgen met wat het betekent voor een kunstenaar om te creëren. Zo heeft hij

piano gestudeerd bij Axelle Kennes aan het MAGO in Antwerpen en eveneens een opleiding theaterregie bij Paul Ooghe en Wim de Winne aan de Academie voor Podiumkunsten in Gent.

Steeds gedreven om zijn kennis verder uit te breiden, vervolledigt hij momenteel de studie Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit

Een andere passie van Bjorn is de maritieme wereld. Zo heeft hij een tijd gevaren en werkt hij nu als traffic expert bij de afdeling nautische operaties van Port Of Antwerp-Bruges.

Momenteel is hij – naast zijn functie als financiële coördinator en communicator bij theatervereniging Anima Vinctum vzw – Zielkundig & Expressief Theater– ook betrokken bij de kunstorganisatie PartOff vzw.

Binnen Part Of vzw neemt hij de rol van bestuurder en zakelijk directeur op zich. Voor het Operalab zet hij zich vooral in voor het organisatorische en productionele luik van het project."


PAUL GEUSENS - Bezieler operalab / Cello & continuo 


Paul Geusens is een bezielende medewerker die graag zijn schouders zet onder nieuwe muzikale projecten.











    ***  MEER OP KOMST ! WATCH THIS SPACE! ***

Met dank aan en de steun van: